Hus och trädgård

Hitta rätt trädgårdsfigur för ditt hem

Det finns många olika typer av trädgårdsfigurer på marknaden. De flesta är gjorda av plast eller glasfiber och finns tillgängliga i en mängd olika storlekar, färger och former. Det kan vara svårt att veta vilken figur man ska välja för att passa in i just sin trädgård. Här får du några tips på vad du ska tänka på innan du handlar.

Vilken storlek passar i din trädgård?

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer en trädgårdsfigur är storleken på din trädgård. Du vill inte att figurinen ska vara för stor eller för liten. Den ska vara i proportion till resten av din trädgård. När det gäller färg är det bäst att välja en figur i en färg som passar in i din trädgård. Om du har en grön trädgård kan en vit figur vara snygg. Men om du har en mer färgglad trädgård kan en figur i samma färger passa in bättre.

Vad är syftet med din figur?

Vad är syftet med din figur? Vill du att figurinen ska vara en dekoration i din trädgård eller ska den ha en funktion? Om du letar efter en figur för dekoration är det bra att välja en i ett material som tål väder och vind. Om du letar efter en figur för en specifik funktion, t.ex. för att skydda gräset på vintern eller för att mäta nederbörden finns det också olika material att välja mellan.

Vilket material passar i din trädgård?

Många trädgårdsfigurer är gjorda av plast eller glasfiber. Men det finns också trä- och stenfigurer. Välj det material som passar bäst i just din trädgård. Om du har en trädgård med mycket gräs och buskar kan en stenfigur vara passa bra. Om du har en mer minimalistisk trädgård kan en plastfigur vara snyggare. Vissa trädgårdsfigurer har extra detaljer som kan vara väldigt tjusiga. Du kan till exempel få en figur med ljus eller en figur med en vattenpump. Välj den figur som har de detaljerna som du är ute efter.

Hitta rätt trädgårdsfigur för ditt hem

När du väljer en trädgårdsfigur är det viktigt att tänka på vilken storlek, färg, material och eventuella extra detaljer du vill ha. Tänk på vad du vill använda figurinen till och välj sedan en figur utifrån detta. Det du också behöver tänka på när du väljer figur är vilken utrustning du använder för att sköta din trädgård. 

Vad ska du göra med din figur?

Först och främst bör du besluta dig om vilken figur som du är intresserad av, då det styr vilken typ av material och storlek som figuren kommer att ha. Om du letar efter en dekorativ figur är det bra att välja en i ett material som tål väder och vind då den troligen kommer stå oskyddad. Om du har en speciell figur i åtanke så är vårt tips att gå till en butik som säljer trädgårdsfigurer för att skaffa dig en aning om vad som finns tillgängligt på marknaden och på så vis se vad som passar just din trädgård.